Štítky

sobota 9. září 2017

Dny kulturního dědictví - Chrudim

Pardubice - Medlešice - Chrudim a zpět

32 km

Kostka
V tyo dny se konají akce s názvem Dny evropského dědictví , kdy jsou zpřístupněné různé památky, buď zdarma, nebo s doprovodnými akcemi. Jsou i otevřená místa jinak běžně nepřístupná. V roce 2015 jsem si je v Pardubicích projela na koloběžce. A tak jsem se tentokrát vydala s kamarádkou Zuzanou, která jela na kole na výlet do Chrudimi. 
Tady jsme navštívily Prachárnu, Muzeum barokních soch, arciděkanský kostel a jeho věž, Mydlářovský dům, podzemní sklepy, bývalou věznici a Regionální  muzeum. 
V Regionálním muzeu stojí za shlédnutí výstava Mozaika z dějin regionu, kdy pomocí zrcadel je geniálně upravený prostor a vytváří tak iluze skutečnosti. V Mydlářovském domě, kde je muzeum loutek jsme si vystoupaly do věžičky. V Arciděkanském kostele se dalo jít do krovů a podívat se na zvony, a bývalém vězení byla i přednáška s hranou scénkou o chytání zločince. 
Co mě ale zaujalo nejvíce, byla socha Krista v Muzeu barokních soch, kdy ruka Krista je v gestu "paroháče - satana". Jistě to bude mít nějaký skrytý význam, pokud se mi to dokáže někdo vysvětlit, budu ráda.

zdroj fotky facebook Muzeum barokních soch

Pak jsme se stejnou cestou vracely do Pardubic a ještě navštívily nově postavenou knihobudku na Přihrádku. 

Prachárna

zvon kostela Nanebevzetí Panny Marie

miniaturní loutkářská dílna, Mydlářovský dům

Mydlářovský dům

cela s vězněm

dvoukoláky na kterých se převáželi popravení vězni

knihobudka na Přihrádku - Pardubice

Žádné komentáře:

Okomentovat