Štítky

neděle 4. září 2016

Dva výlety v kraji drahých kamenů

1. sjezd Kozákova

Kozákov - Sedmihorky - Hrubá skála - Vyskeř - Skokovy

19 km

Kostka






První výlet jsme začaly u Votrubcova lomu a muzea , kam nám přátelé vyvezli koloběžky. Navštívily jsme muzeum i lom. Nalezly jsme i pár jaspisů, které nám pan Vortubec ( energický devadesátník ) vybrousil.
Sjezd jsme si ale neužily, neb se právě na silnici z Kozákova pokládal nový povrch a tak část silnice byla zbroušená a část nový asfalt. Dále jsme sjížděly po modré na Sekerovy loučky  a pak po trase 4015 na Sedmihorky. Na Hrubou skálu jsme se dostaly skalním městem, nejdříve v pohodě sjízdným. Jen v posledním úseku, když jsme si to chtěly zkrátit, jsme musely koloběžky vynést myší dírou po schodech. Ale ta byla asi jen 100 metrů dlouhá, zažily jsme i horší nošení.
Pak jsme to vzaly na Vyskeř a po sjetí serpentýn jsme si na Skokovy zkrátily cestu po žluté, kde se jen kousek musí tlačit, dál už to lze jet po lesní cestě.


2. Výšlap a sjezd Ještědu

Výpřež - Ještěd - Kryštofovo údolí - Výpřež

20 km 

Kostka



Poslední den našeho pobytu v kraji drahých kamenů jsme se rozhodly jakkoliv vlastními silami pokořit Ještěd. A také proto, že na Ještědu prodávají klíčenky v podobě koloběžky a to je pro nás za tu námahu krásný suvenýr.
Moc času na delší výlet jsme neměly, čekal nás návrat do Pardubic a tak jsme autem vyjely na Výpřež, kde jsme zaparkovaly. Vytáhly koloběžky a ujely prvních 300 metrů na Ještěd a pak jsme to dál již jen tlačily. Výhledy tentokrát nebyly tak jako v minulých dnech, byl trochu opar. Ale stálo to za to.
Pak jsme zase sjely na Výpřež a chtěly se podívat do Kryštofova údolí. Protože ale nemáme moc podrobnou mapu, ke sjezdu jsme si vybraly tu nejnevhodnější trasu po zelené. Nevšimly jsme si, že je tam nesjízdný úsek a tak jsme koloběžky tahaly dolů po kamenech. Od sedla Černé hory jsme se napojily na modrou a sjely na Novinu do Kryštofova údolí. Zde je známý viadukt a také orloj postavený na trafostanici. Najedly se v hospůdce u Kryštofa a ještě jsme navštívily místní kostelík. Celá obec má krásnou architekturu starých roubených chaloupek. Pak jsme koloběžky vytlačily na Křižanské sedlo a odsud po trase 3007 jsme se dostaly zpět na Výpřež. tato cesta je pohodová, mírně do kopce a tak se většinou dá i vyjet. Zajímavé je, že jsme po cestě nacházely acháty, které jsme díky instruktáži pana Votrubce z předešlého výletu poznaly v surovém stavu.


1. Votrubcovo muzeum Kozákov

1. Kozákov

1. hruboskalsko

1. Myší díra, ač to nevypadá, řidítka Kostky se tam vejdou

1. Vyskeř

2. pohled z Ještědu

2. Ještěd

2. klíčenky

2. viadukt, Novina

2. orloj

2. plastka - kašna

2. kostelík sv Kryštofa
A taky jsme prodaly jednu z našich původních koloběžek - Yedoo city, jménem Jupí. Vzala si ji kamarádka na popojíždění po městě. Jsme rády že je v dobrých rukou.Dostala nové jméno Jupík.

1 komentář:

  1. Sedmihorky jsou nádherné :-) . Taky jsme tam byli vloni na dovolené pod stanem a je toho tam v okolí tolik, že jsme to ani všechno nestihli :-D . Na každou dovolenou si dělám plán, kam chci který den jít, abychom to pak nemuseli řešit až v kempu a podle situace se plán přizpůsobuje. Jsem prostě plánovací tip a potřebuju mít všechno dopředu promyšlené. Děti už si na to zvykly, ale občas moje plány bojkotují, tak se jim to samozřejmě upravuje :-D .

    OdpovědětVymazat