Štítky

pátek 22. července 2016

Tři výlety v Českém krasu

První prázdninovou dovolenou jsme si naplánovaly na Český kras, kde jsme ještě nebyly. Vzaly jsme naši fenku Sáru sebou, a proto jsme si udělaly jen kratší výlety které zvládala a snažily jsme se s ní  být více v lesích než na silnicích . Protože naše Yedoočka již nejsou v dobrém technickém stavu, vzaly jsem Kickbike a jednu velkou Kostku Tour 3. To se nám i s velkým stanem, psem a spoustou krámů tak tak vešlo do auta. Ubytovaly jsme se v kempu Srbsko , který byl celkem klidný a ne tak frekventovaný na tuto oblast. Dvě noci byly pohodové, jednu jsme bohužel zažily s bandou asi 30ti francouzských skautů, kteří zřejmě lovili bobříka chlastu, takže o rámus bylo postaráno a 2 wc a 1 sprcha na kemp bylo málo. 
Takže náš první výlet vedl na nejznámější místa tohoto kraje:

1. Na Karlštejn a profláklé lomy

Srbsko - lomy - Karlštejn - Korno - Koda - Srbsko

23 km

Kickbike a Kostka





Ze Srbska jsme vyjely po silnici a hledaly odbočku na pole, tu jsme našly až u lomu, kde byla zajímavá rozpadlá osvětlovací věž. Pak jsme dojely ke královské studánce a pak po žluté, která byla celkem sjízdná i pro koloběžky na lom Malá Amerika. Ten se mi asi líbil nejvíc, po vyjetí z lesa jsme chvíli hledaly (a nejen my ) značení na ostatní lomy. Našly jsme Kanadu , Lom politických vězňů a Velkou Ameriku. Tady už bylo hodně turistů, kteří sem přijeli auty. Dále zkratkou po žluté a po silnici po modré jsme se dostaly na Karlštejn, ten jsme ani nenavštívily. Přejely jsme Berounku a po trase 8219 dojely do Korna a pak po modré na Kodskou jeskyni a Kodu. Odsud opatrně sjely terénem do Srbska.

2. na Svatého Jana pod skalou

Srbsko - Sv. Jan pod skalou - Vráž - Beroun - Srbsko

19 km








Druhý den bylo tepleji naž předešlý a tak jsme jely jen na Sv. Jana. Nejdříve po cyklostezce směr Beroun, pak po žluté, kus lesem a kus po silnici. Navštívily jsme kostelík s jeskyní poustevníka Ivana, která byla zajímavá a byl tam příjemný chládek. V kostele byla i hezká výstava fotek místní krajiny. Pak jsme ještě viděly hrobku a kapličku. Po žluté, která byla také sjízdná jsme se dostaly ke Vráži a pak zase zpět lesemk dubu Na Herinkách. Do Berouna vedla červená, značená jako sjízdná pro horská kola a na koloběžkách šla s opatrností v pohodě sjet dolů. V Berouně jsme se chvíli motaly a hledaly výpadovku na cyklostezku směr Srbsko. Po radě asi třetího člověka ( jeden nás dokonce odbyl jako obtížný hmyz, když jsme se chtěly zeptat na cestu) jsme směr našly. Cyklostezka je sice oficiálně zavřená v místech těsně pod skalami, z důvodů padajícího kamení, ale turisté a cyklisté ji stejně využívají. V lomu Alkazar se také natáčí jakýsi britský seriál. 

3. Na Tetín a Koněprusy

Srbsko - Tetín - Koněprusy - Koda - Srbsko

20 km


Třetí den jsme vyjely na Tetín po druhé straně Berounky, kde byla nezpevněná, ale sjízdná cesta. Před Tetínem je můstek přes koleje, takže jsme se v pohodě dostaly nahoru. Tady nás nejvíce zaujal románský kostelík. Jinak tu mají ještě další dva barokní. užily jsme si krásné vyhlídky ze zřícenin hradu a pak jely na kraj Berouna po modré a po zelené k vodní nádrži Suchomasty, což mi tedy spíše připadalo jako rybník. Protože jsme uvěřily mapám a všechna místa zde značená jako pro horská kola sjízdá byla sjízdná i pro koloběžky, vydaly jsme se tedy po žluté směr Aksamitova brána. To se ale musely koloběžky vynášet do prudkého kopce. Kickbike se nesl celkem v pohodě, horší to bylo s Kostkou, ta už je na takový výlet zbytečně veliká. Aksamitova brána však za to stála, je pojmenovaná po archeologovi Aksamitovi, ne po aksamitu jako látce, co jsme si myslely před tím. Nahoře byly nádherné výhledy a klid, nepotkaly jsme ani živáčka a mohly se nerušeně kochat krásnou přírodou. Tu sice trošku narušoval lom Čertovy schody, ale jinak ten výšlap stál za to. Pak už se dalo krásně sjet na Koněpruské jeskyně a po silnici na Tobolku a po žluté přes Kodu na Srbsko. 

1. osvětlovací věž

1. Malá amerika

1. Lom politických vězňů

1. Karlštejn

1. Kodská jeskyně
2. klášter a kostel Sv. Jan pod Skalou

2. hrobka

2. odpočívadlo v lese

2. po cestě ze stezky

2. skály před Srbskem

3. Lom Alkazar

3. Tetín

3. panorama ze zříceniny

3. Industry vyhlídka

3. Aksamitova brána

3. jelínkův most

Žádné komentáře:

Okomentovat