Štítky

čtvrtek 13. července 2017

Archeologické tour do Kouřimi

Kolín - Velim - Cerhenice - Radim - Kouřim - Svojšice - Kolín

55 km

Kostka





Ve všední den jsme se dvě kolobežkně odebraly na výlet po archeologických památkách Středočeského kraje. S autem jsme se dopravily do Kolína a zde se nejdříve jely podívat na katedrálu sv Bartoloměje. Pak jsme po zelené chtěly pokračovat směr Nová ves, ale cestu jsme trfily podél trati, pro koloběžku však sjízdná byla. 
V Cerhenicích jsme chtěly zhlédnout tvrz, ale nic zajímavého jsme na ní neshledaly. Pak jsme našly park s bludištěm, vyhlídkovou věží a jezírkem, kde jsme si daly první zastávku na svačinu. 
U Dobřichova vede naučná stezka Markomanů, je zde žárové pohřebiště Pičhora. To jsme navštívily, podívaly se z minirozhledny a chvíli nasávaly příjemnou energii. Společnost nám zde dělal párek otakárků fenyklových. Kousek pod Pičhorou je i replika obydlí z období Markomanů. 
Nebe se nám začalo zatahovat a tak jsme sjely do Radimi, kde nás před plavákem zachránila zámecká kavárna. Po první přepršce jsme pokračovaly na zříceninu kláštera v Klášterní Skalici. Ve Vrbčanech jsme ale pod stromem přežily celkem v suchu druhou přepršku. Klášter se dal prohlédnout jen ze předu, ze vnitř už to bylo někomu na dvoreček. 
Dojely jsme do Kouřimi, kde jsem si šla vyfotit židovský hřbitov do sbírky. Tento je společně s městským hřbitovem, takže postrádal ono kouzlo opuštěnosti, pro které tato místa ráda navštěvuji. 
Prohlédly jsme si historické jádro města a sjely se i podívat na skanzen. Ten už byl před zavíračkou, tak jsme ho jen projely. Rizhodně ale stojí za důkladné navštívení. 
Zase se nám obloha začala zatahovat a také bylo již pozdě a tak jsme upustily od původního plánu jet do Kolína přes Zásmuky a vzaly to na Svojšice. Tady nás už doháněla bouřka, tak jsme zaparkovaly v autobusové zastávce a čekaly až to přejde. Když se déšť trošku umírnil, pokračovaly jsme na Kolín. Cestou byla ještě jedna zastávka v čekárně v Lošanech a pak už sluníčko a sjezd po mokré silnici a svýhledem na duhu do Kolína. 

dvorek katedrály n Kolíně

sundaný chlič z katedrály

tvrz Cerhenice

park v Cerhenicích

Pičhora

otakárek fenyklový

Markomanské obydlí

zámek Radim

cisterciácký klášter

židovský hřbitov Kouřim

historické centrum Kouřim

skanzen

cesta do Kolína

Žádné komentáře:

Okomentovat