Štítky

úterý 2. května 2017

Okolí Dobrušky

Dobruška - Chábory - Podbřezí - Domašín - Dobruška

24 km

Kickbike



 Na prvního máje, aby jim to nebylo líto, jsem vyvezla na výlet Bobáška ( kickbike ), Sáru ( fenku) a Petinu ( dcera ).
Autem jsme se dopravily do Dobrušky na námestí, vytáhly Kostku a Kickbike a po žluté jely směr Chábory. Již jsme v tomto kraji jednou byly na Yedoo, ale tentokrát byl cíl zase navštívit místní židovské hřbitovy. V Cháborech jsme trochu bloudily, úplně stejně jako před lety, kdy jsme se na poutní místo dostávaly nějakým zarostlým údolím. Ale teď jsme si omyl uvědomily a vrátily se zpět na cyklistickou trasu a dojaly tam po č. 4329. Tady jsme si u kostelíku daly svačinu a dál jely na Skalku, po místním cyklistickém značení. Pod skaleckým zámkem je červená turistická a ta nás zavedla na židovský hřbitov Podbřezí. Tento má také své kouzlo, je v lese a u splavu. Údajně bude asi nejstarší, který jsem zatím navštívila. Jeho počátky jsou z roku 1725. Hřbitov je obehnán zdí a za brankou, ale přístupný, s vyvinutím mírného úsilí šla branka otevřít.
Pak jsme ještě kousek pokračovaly po červené, dokud byla v pohodě sjízdná či průtlačná. Pak už se terén zhoršoval a nám se nechtělo koloběžky nosit, tak jsme se vrátily na silnici a přes osadu Netřeba se dostaly na modrou turistickou a vracely se na Dobrušku. Ze začátku byla cesta rozježděná lesní technikou, tak byla plná bahna, ale dále se již dalo jet. Před Dobruškou vede cesta krásným údolím, kde jsme musely i přebrodit potůček.
V Dobrušce jsme ještě chtěla vyfotit do sbírky místní židovský hřbitov, jenže jsem si do navigace neuložila jeho přesnou polohu. Tak jsem ho chvíli hledala, zda neleží u křesťanského, ale pak jsme našly místní značení odbočky na něj a zajely se tam podívat. Je přístupný jen se zapůjčeným klíčem z infocentra, takže jsem udělala jen pár fotek nataženou rukou přes zeď a pak už jsme se vracely na náměstí k autu.

nad Dobruškou s ladícím odpaďákem

poutní místo

zámek Skalka

po červené

hřbitov Podbřezí

u splavu

údolí

hřbitov Dobruška

Testovala jsem taštičku vlastní výroby na navigaci, jen musím dát pozor, abych nenechávala dlouho koloběžku stát na slunci, tablet se v ní přehřívá. Je vyrobena z kočárkoviny a přes fólii lze pohybovat dotykáčem. Do taštičky na zip se dá dát pár drobností a nebo powerbanka.





Žádné komentáře:

Okomentovat