Štítky

čtvrtek 21. srpna 2014

Sázavské bloudění

Kácov - Český Šternberk - Otryby - Kácov

33 km

Yedoo


Když jsme opustily Šumavu, přesunuly jsme se na Sázavu do Kácova. Ubytovaly jsme se na kempu U kouzelníka a první co nás zaujalo, bylo to, že jsme se ocitly nejen v jiném podnebním pásmu, ale zřejmě i v minulém století.

Naši sousedé na kempu byli opravdu retro, původně jsme si myslely, že je to nějaká recesistická dovolená, měli i staré kempingové židličky a stůl, ale ku podivu to byla mladá německá rodina.

Takže druhý den jsme se vydaly na výlet na Český Šternberk, počasí konečně ukázalo svojí přívětivější tvář, ale přesto jsme si tento výlet neužily. Byl totiž ve znamení stálého bloudění.
Vyjely jsme po červené turistické,která měla být pro kola za sucha sjízdná, místy pro horská kola. To většinou znamená že koloběžky budem terénem tlačit. Ale to nám nevadí, trasa podél Sázavy slibovala pěkné výhledy na řeku. Bohužel v lese se nám červené značení brzy ztratilo a cestička vedla nebezpečným terénem nad skálou. Chvíli jsme se snažily koloběžky nést, ale pak jsme to vzdaly, bylo to nebezpečné i pro chodce nalehko. Takže jsme se vrátily na cyklotrasu na Kácovec a chtěly to nebezpečné místo objet. Nenapojily jsme se ale na správnou cestu a tak jsme skončily někde v polích. Už se nám vracet nechtělo, takže jsme k řece tlačily koloběžky nejprve oranicí a pak lesem až jsme opět našly červené značení. To už cesta byla sjízdná. Nejhezčí trasa byla po červené a modré k hladomorně a na zámek. Už teď jsme věděly že to výlet nebude nic moc a chvíli se zabývaly myšlenkou, že do Kácova dojedeme zpět vlakem. Bohužel jsme tuto myšlenku zavrhly a pak těžce litovaly. Ze Šternberku jsme vyjely po červené směr Malovidy a v lese, kde byl opět v mapě značený kousek pro horská kola, jsme si řekly, že koloběžky už vážně nosit nechcem, jsme raději tlačily po štěrkové cestě k silnici. Když už se nám zdálo, že bloudíme dlouho, koukly jsme na GPS v telefonu a zjistily, že nebloudíme. To nás naplnilo předčasným optimismem. Nalezly jsme sice žlutě značenou cestu, jenže po obci Zalíbená vedla do lesa. Měla být podle mapy sjízdná, ale nebyla ani průchodná jak byla zarostlá trním. Vrátily jsme se tedy na silnici a sjely na Otryby a od kepmu YMCy to koloběžky vedly na silnici u Vranic. Pak už jsme v pohodě sjely do Kácova.
Na Sázavě zřejmě nikdo nechodí po turistických cestách, asi tam jezdí jen vodáci. Takže tento výlet zakončil naši nešťasnou dovolenou a raději jsme se druhý den vrátily domů.


skála na Sázavou

před Šternberkem

věž Hladomorna

Český Šternberk

tudy měla vézt průjezdná cesta




Žádné komentáře:

Okomentovat