Štítky

pátek 5. srpna 2016

Na skok na Pastvinách

Na svoji dovolenou jsem měla sice jiné plány, které mi zhatila nemoc v rodině, ale aspoň se mi podařilo na jednu noc vyjet na kemp do Pastvin. Byla zde má kamarádka s kolem a když mi zavolala, vzala jsem Bobáška ( kickbike ) a Sářenku ( fenka ) a vyrazili jsme na "čundr".
Do kempu Amk Žamberk jsem přijela autem ve kterém jsem také spala a hned dopoledne jsme vyjely na výlet.

1. Pevnost Bouda

Pastvinská přehrada - Těchonín - Bouda - Studené - přehrada

31 km

Kickbike





Bylo pod mrakem a příjemných 20 stupňů a tak se nám jelo dobře a i Sára byla z výletu nadšená.
Značení cyklotras na Pastvinsku je trochu jiné než jinde, číselných tabulek tam moc není, je to spíše značené barvou jako turistická, ale ve žlutém poli. My se ale  kvůli fence držely po turistických aby jsme se vyhnuly silnicím. Cestou na pevnost Boudu to bylo v pohodě, ale pak jsme měly plán jet po modré. Jelo se nějakou lesní cestou, ale byla zpevněná a ještě jsme potkaly krásnou studánku. Pak jsme ujistily, že je to běžkařská trasa. Další kufrování jsme zažily v Těchoníně opět na modré turistické, která vedla dvorkem nějaké usedlosti. Tomu jsme zprvu nechtěly věřit a tak se vydaly po jakési cestě, když jsme nenašly značení, vrátily se a opravdu cesta vedla kolem domu. Na kemp jsme se vrálily už skoro za tmy.

2. Na Vejdovu lípu

Pastvinská přehrada - Nekoř - Líšnice - Zbudov samoty  - přehrada

18 km





Druhý den už bylo vedro a Sára toho už měla docela dost, takže i díky bloudění to byl kratší výlet. 
Původně jsme myslely , že pojedeme do Letohradu na tvrz Orlici. Cestou v Nekoři jsme ale potkaly hospůdku, kde jsme se pořádně najedly a tak se nám nechtělo se moc trmácet. Vzaly jsme Sáru vykoupat do řeky a že budem do Letohradu pokračovat po žluté turistické. Tu když jsme našly, neskontrolovaly si mapu a jely na opačnou stranu, a tak  jsme se ocitly v Líšnici. No zas nám to tak nevadilo, pevný plán jsme neměly. Vytyčily jsme si cíl Zbudov samoty, jenže se nějak zamotaly a dojely tam docela oklikou. A to jsme ještě potkaly cyklisty od nás z kempu, kteří tam chtěli dojet také a také zbloudili. Když jsme se s nimi radili nad mapou, zjistily jsme že my mluvíme o barevných trasách turistických a oni o cyklistických. 
Navštívily jsme tedy i Vejdovu lípu, památný strom a pak raději jely k přehradě Sáru vykoupat a krmit kapry na hráz. 

1. na hrázi

1. výhled nad Těchonínem

1. kaplička - výzva na tento týden

1. stojan pro šlapky

1. pevnost Bouda a půjčovna oblečení

1. na běžkařské trase

1. panorama nad Těchonínem

1. zvonička poblíž hráze

2. cesta po žluté

2. odpočívadlo u Orlice

2. samoty
2. Vejdova lípa


2. skoro mrtvý pes

Žádné komentáře:

Okomentovat