Štítky

neděle 15. května 2016

Putování za architektonickými slohy

Kolín - Kutná Hora - Žehušice - Pardubice

74 km

Kostka

V sobotu jsem se sama vydala vlakem do Kolína a odsud zpět přes Kutnou Horu do Pardubic. Výlet byl na téma hledání architektonických slohů a myslím, že jsem viděla téměř všechny se u nás vyskytující.
V Kolíně jsem si jako první šla fotit centrum města, hlavně chrám sv.  Batroloměje v gotickém slohu. Mají tu i renesanční budovu radnice. Zde jsem moc času na prohlídku města neměla, ale jistě se sem někdy vrátím a podívám se třeba na židovský hřbitov. U chrámu mi, zřejmě pan kastelán poradil při cestě do Kutné Hory navštívit obec Nebovidy, kde je středověká tvrz a obec Grunta se zajímavým novorománským kostelem. 
V Kutné Hoře jsem se projela, ( spíše prošla, tlačíc koloběžku mezi turisty ) centrem, vzala jsem i pár bočních uliček, které byly i fotograficky zajímavější než profláklé budovy. Sjela jsem i na Sedlec , kde je kostnice, která se momentálně z vnějšku opravuje. 
Pak po žluté na Kaňk, rozhlednu jsem ale z časových důvodů vynechala. Dojela jsem do obce Hlízov a na zámek Kačina který je v empírovém slohu. Od Kačiny jsem pohračovala na Žehušice a a Svobodnou Ves, kde byl nejprotivnější kopec dnešního výletu. Pak už jsem sjela na Litošice, Seník a Brloh okolo Přelouče zpět do Pardubic po trasách č. 102 a 2. 

renesanční radnice Kolín

gotický chrám Kolín

středověká tvrz Nebovidy

novorománský kostel Grunta

baroko v Kutné Hoře

klasika Kutné Hory

empírová Kačina

moderní "umění" v Kolíně

socialistický realismus v Kutné Hoře
více fotek na Rajčeti zde

3 komentáře: