Štítky

sobota 29. října 2016

Se psem na Psí kuchyně

Svinná - Kozlov - Psí kuchyně - Semanín - Svinná

23 km 

Kickbike




Na sváteční říjnový den jsme se vydaly s naší Sárou na výlet k České Třebové na přírodní rezervaci Psí kuchyně.
Auto jsme nechaly u autobusové zastávky na kraji obce Svinná a ve složení Kikbike a Kostka jsme se dostaly nejdříve na Svinnskou podhlednu. Je to recesistická stavba u hřbitova - "rozhledna" bez dotací EU, takže je zakopaná do země. Je k tomu i vtipný popisek s návodem na použití.
Dále jsme pokračovaly po žluté na Kozlov, kde jsou staré roubené chaloupky a dům Maxe Švabinského. Teda jeho nikdy nebyl, jen tam jezdil na prázdniny.
Poté jsme po žluté a zelené sjely na Psí kuchyně. To jsou jen jakési přírodní díry v zemi, ale vede sem příjemný sjezd, jen se v napadaném kluzkém listí muselo dost dávat pozor na cestu.
V osadě Nový rybník mají kostelík bez věže. V Semaníně je zase klasický kostelík s polodřevěnou zvonicí. Také zde na modré turistické mají Knajpoviště - místo kde se lze otužovat v dřevěných korytech.
Po modré jsme pokračovaly údolím Smraďoch ke kapličce a pak na Kozlovský kopec. V pohodě se dalo jet, jen posledních 400 metrů se musely koloběžky vytlačit k rozhledně. Zde nás i zmátlo to, že turistická modrá vede na terasu  chaty. Ale to jen nějaký lesní muž si tu zbil přístřešek v lese u potoka  přímo na trase.
Na rozhlednu, kde je i hospůdka  jsme nešly, ale ještě si zajely podívat se na osadu Křivolík. To je archeoskanzen v lese. Pak už jsme se vrátily zpět k autu stejnou cestou přes Kozlov.

podhledna ve Svinné

kaplička v Kozlově

krajinka pod Kozlovským kopcem

Psí kuhyně

kostel v Semaníně

Knajpoviště

kaplička

Archeoskanzen Křivolík

Žádné komentáře:

Okomentovat